26-11-2018

Asbestvrije sportlocaties na 2024

Voor sportverenigingen is het zaak om het dak of daken van clubhuis, kantine of schuurtje nog eens goed te bekijken. Ligt daar asbestverdacht materiaal op, dan wordt het hoog tijd voor een plan. Na 2024 moet namelijk elk dak in Nederland asbestvrij zijn.

Asbest van de daken

Halverwege de maand oktober 2018 werd in de Tweede Kamer besloten dat na 2024 in Nederland al het asbest echt van de daken moet zijn. Het sterke en daarom vaak gekozen bouwmateriaal mag al sinds 1993 niet meer worden gebruikt. De levensduur van asbestdaken is zo’n 30 jaar. Hoe ouder het dak, hoe meer kans op verwering waarbij er asbestvezels vrij kunnen komen. Slecht weer zoals hagel of storm kunnen dit verweringsproces versnellen. En die fijne asbestdeeltjes kunnen op termijn schadelijk zijn voor je gezondheid.

Van voetballer, ruiter, roeier tot (tafel)tennisser, voor elke sporter moet de sportlocatie en omgeving veilig en gezond zijn. Heeft uw vereniging of club asbest op het dak, dan is vervanging absoluut een must.

Waarom nu aan de slag?

Eind 2024 is nog best wel ver weg. Toch is het verstandig nu al aan de slag te gaan.
Aan een asbestdak kleven risico’s. Daarnaast biedt sanering en vervanging van het dak zeker kansen:
– Risico voor de gezondheid
– Verzekering asbestdaken vervalt
– Kosten dakvervanging stijgen
+ Toekomstgerichte en veilige sportlocatie
+ Koppeling verduurzaming

Wie gaat dat betalen?

Volgens het asbestdakenverbod ben je als sportvereniging (eigenaar) zelf verantwoordelijk voor de vervanging van het asbestdak. Als vereniging of stichting ben je verplicht het dak te laten vervangen door professionals (www.ascert.nl). Die zijn er genoeg. Van adviseurs tot saneerders en van aannemers tot ondernemers. Er zijn zelfs bedrijven die hun diensten bundelen en clubs ontzorgen van inventarisatie tot aan het nieuwe (duurzame) dak.

Sta er bij stil en maak een plan

Onderhoud en vervanging van onderkomen en materiaal zijn van belang voor elke sportvereniging. Met het asbestdakenverbod zijn de ogen specifiek gericht op het dak. Uiteraard vraagt het om een investering, maar het geeft tegelijkertijd ruimte om naast de sanering van het dak de sportlocatie te verbeteren, uit te breiden of energiezuiniger te maken. Om dit te bekostigen zijn er meerder opties, waaronder de Provinciale Energielening en per 1 januari 2019 de Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties. Wanneer een bancaire lening nodig is om de investeringen (gedeeltelijk) te financieren kan een aanvraag voor een borgstelling worden ingediend bij SWS. Wat u ook doet, verdiep u in de wensen van uw club en maak alvast een plan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verbod en hoe uw club het dak aan kunt pakken? Kijk op de site van uw gemeente of neem contact met hen op. Zij kunnen u verder op weg helpen. Op de website van Kenniscentrum InfoMil vindt u ook meer algemene informatie.

Deel dit bericht