Lening via SWS met rente van 1%?

19-06-2018

Sportorganisaties worden regelmatig geconfronteerd met commerciële partijen die schermen met het aanbod om tegen 1% te kunnen lenen. Deze partijen verstrekken echter niet zelf de lening maar adviseren deze af te sluiten bij een bank als de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Voorwaarde is dat de gemeente volledig garant staat voor het te lenen bedrag. Een dergelijke constructie is met begeleiding van SWS -al jaren- mogelijk. Daarnaast biedt SWS -ten opzichte van deze partijen- enkele voordelen.

Voordeel Vereniging

SWS heeft als ANBI-stichting het doel om sportorganisaties te helpen bij het verkrijgen van een bancaire financiering. Begeleiding door SWS, in plaats van door een commerciële partij, biedt volgens SWS-directeur Dick Zeegers diverse voordelen. ,,Ten eerste is het tarief dat SWS vraagt lager dan dat van andere aanbieders. Daarnaast stelt SWS een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek op voor het afsluiten van de financiering en wordt tijdens de looptijd van de borgstelling voor financiële begeleiding van de vereniging gezorgd. SWS beschikt over een uitgebreide database met exploitaties van verenigingen, waardoor verbeterpunten snel kunnen worden gesignaleerd.”

Voordeel gemeenten

Voor de gemeenten zijn er met begeleiding van SWS -ten opzichte van andere partijen- ook diverse voordelen te behalen. SWS borgt de helft van de lening (met een maximum tot 250.000 euro), waardoor het risico voor de gemeente lager wordt. ,,Het toetsen van de haalbaarheid, het zelf nemen van risico en het blijven volgen van de dossiers is ook voor de gemeenten gunstig. Commerciële partijen treden daarentegen vaak slechts op als tussenpersoon en leggen het risico vervolgens volledig bij de gemeente die 100% garant staat.”

Keuze kredietverstrekker

Anders dan bij een commerciële aanbieder die in feite optreedt als tussenpersoon, is bij SWS iedere sportorganisatie vrij in haar keuze voor een kredietverstrekker. SWS kan borgstellingen verstrekken aan iedere bank in Nederland en aan gemeenten. Kijkend naar het rentetarief kan het gunstig zijn om de mogelijkheid van een BNG-lening te onderzoeken. Het laagste rentetarief hoeft uiteraard niet te betekenen dat het voor de sportorganisatie ook de best passende wijze van financieren is. Daarnaast is het goed om te weten dat de BNG beperkende voorwaarden kent ten aanzien van het minimaal te lenen bedrag en de aflossingsmogelijkheden.

 

Deel dit bericht