Opkomst padel leidt ook tot eerste borgstellingsaanvragen

24-08-2016

De racketsport padel, met veel kenmerken van tennis en squash, is in opkomst en de verwachtingen zijn hoog. De KNLTB, die een nauwe samenwerking is gestart met de Nederlandse Padelbond, verwacht dat het aantal locaties waar padel beoefend kan worden explosief zal stijgen. Voor de pakweg 24 huidige locaties wordt een verdubbeling verwacht in 2016 én het jaar 2017. Ook bij SWS zijn inmiddels de eerste borgstellingsaanvragen binnen gekomen van tennisverenigingen die hun tennispark willen uitbreiden met één of meerdere padelbanen.

Wat is padel?

Padel wordt gespeeld met een racket zonder snaren en een bal die iets zwaarder is dan een tennisbal. Het veld, met een afmeting van 20 x 10 meter, is omgeven door een glazen wand en hekwerk. Spelend, 2 tegen 2, is het de bedoeling om de bal over het net in het vak van de tegenstanders te slaan. Na de stuit mag je de bal tegen de wand of muur laten komen alvorens de bal wordt teruggeslagen. In Spanje en Zuid-Amerika is de sport al jaren populair. Anno 2016 lijkt de sport ook in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Aantrekkelijke aanvulling op het tennisaanbod

Het lijken tot op heden vooral de tennisverenigingen te zijn die het aanbieden van padel als kans zien om de leden die behoefte hebben aan meer variatie en keuzevrijheid hierin te faciliteren. “Padel trekt zowel nieuwe leden als mensen van binnen de vereniging die een nieuwe uitdaging zoeken”, aldus Henk Schut, manager Verenigingsondersteuning bij de KNLTB. “Wanneer een tennisvereniging padel wil gaan aanbieden, luidt ons advies om geen toeslag te hanteren op de contributie voor leden die padel willen spelen. Hanteer één en het zelfde tarief en maak daarmee het spelen van padel en tennis voor alle leden mogelijk. Dat vergroot de toegankelijkheid en zorgt ervoor dat beide sporten elkaar versterken in plaats van beconcurreren.”

Mogelijkheden voor een borgstelling

SWS ziet dat, wanneer sportorganisaties gaan investeren in hun eigen accommodatie, gemiddeld genomen 50% wordt gefinancierd middels een bancaire lening. De verwachting is dat dit voor de aanleg van padelbanen niet anders zal zijn en dat zodoende ook voor dit type investeringen een beroep zal worden gedaan op SWS voor het verlenen van een borgstelling.

SWS hanteert voor het verstrekken van een borgstelling o.a. als voorwaarde dat de vereniging is aangesloten bij een bond die lid is van NOC*NSF. Wanneer een tennisvereniging een aanvraag doet en deze is aangesloten bij de KNLTB wordt sowieso aan de voorwaarde voldaan. Ook SWS ziet hierdoor kansen om clubs te steunen bij de aanleg van banen om deze sport binnen Nederland verder te ontwikkelen.

Deel dit bericht