18-04-2023

Record aantal borgstellingen in 2022

2022 zal voor SWS de boeken in gaan als een recordjaar. Het aantal borgstellingen dat SWS in 2022 heeft verstrekt is totaal op 184 uitgekomen. Op deze wijze werden bijna 100.000 sporters geholpen bij de realisatie of renovatie van hun sportaccommodatie.

Padel

Van de 184 verstrekte borgstellingen werd meer dan de helft toegekend aan tennisverenigingen. Veel van deze tennisclubs investeren in de aanleg van padelbanen. “We zien veel clubs die wegens het succes van de sport padelbanen willen aanleggen”,  stelt SWS-directeur Dick Zeegers. “Opvallend is ook om te zien dat meerdere verenigingen die al banen hebben, dit aantal wil uitbreiden. Dat zegt wel iets over het succes van de sport.”

"Het is mooi om te zien dat de sportsector voorloopt qua verduurzaming ten opzichte van andere sectoren in Nederland."

Duurzame investeringen

Naast investeringen in padelbanen is ook een relatief groot aantal van de borgstellingen die in 2022 zijn toegekend door clubs gebruikt voor duurzame investeringen. In combinatie met de BOSA-subsidie investeren veel sportclubs in bijvoorbeeld LED-verlichting of zonnepanelen. “Deze investeringen zijn -mede door 30% subsidie- zeer gunstig”, weet Zeegers. “Het is mooi om te zien dat de sportsector voorloopt qua verduurzaming ten opzichte van andere sectoren in Nederland.”

Uitbetalingen op borgstellingen

In 2022 is SWS niet aangesproken op de ruim 1.200 borgstelling die momenteel uitstaan. Er heeft dus geen uitbetaling plaatsgevonden. “De portefeuille van uitstaande borgstellingen wordt steeds groter en bedraagt inmiddels ruim 76 miljoen euro. De kans dat we hierop moet uitbetalen wordt dus steeds groter”, aldus Zeegers.
“Het is voor SWS zaak om aanvragen stringent te toetsen en indien uit controles blijkt dat de situatie financieel minder wordt, om samen met belanghebbende partijen overleg te hebben. Zodoende moeten we de uitbetalingen ook in de toekomst tot een minimum blijven beperken, zodat het kapitaal van SWS beschikbaar blijft voor andere sportverenigingen.”

Deel dit bericht