Project: HOD Air Dome – blaashal voor Valkenwaardse hockeyvereniging

categorie: Hockey

  • Sport Hockey
  • Aanleiding bouw Uitbreiding capaciteit zaalhockey
  • Aantal leden circa 1.100 leden
  • Investeringssom 450.000 euro
  • Geleend bedrag 350.000 euro
  • Gemeente Valkenswaard
  • Website https://www.hod-online.nl/site/default.asp

Omschrijving

De Valkenswaardse hockeyvereniging H.O.D. (Hockey Ons Devies) is opgericht in 1949. Anno 2017 is deze club uitgegroeid tot de grootste sportvereniging in Valkenswaard, met ruim 1.000 leden van 6 tot 75 jaar oud. HOD beschikt over een uniek complex midden in een bosrijk gebied met 3 semi-watervelden en 1 waterveld. De organisatie draait op een groot aantal vrijwilligers: hockeytechnisch en organisatorisch.

HOD heeft voor de komende jaren de ambitie verder uit te groeien naar een vereniging waar recreatief en prestatief hockey samenkomen en waar ‘een leven lang hockey’ gestalte krijgt. Een ander streven is verdere professionalisering van het technische en organisatorische kader.
Bij deze ambities horen een lichte groei van het aantal leden en een passende accommodatie en voorzieningen.

Zaalhockey mag op een groeiende interesse in Nederland rekenen, zo ook bij de leden van HOD. Zaalhockey is niet alleen leuk om te doen, het is ook goed voor verbetering van de hockeytechniek. De capaciteit om te kunnen zaalhockeyen is in Valkenswaard echter beperkt. Al enkele jaren zijn HOD-leden genoodzaakt om uit te wijken naar zalen in omringende gemeenten. Voor een vereniging niet optimaal: teams en leden komen elkaar maar sporadisch tegen waardoor het gevoel onderdeel te zijn van een vereniging beduidend afneemt. De beperkte zaalcapaciteit heeft ook tot gevolg dat de jongste jeugd gedurende de winterstop noodgedwongen zo goed als stil ligt. Voor oudere teams betekende het dat ze slechts sporadisch in de zaal konden trainen.

In 2016-2017 zijn daarom de mogelijkheden verkend van de aanschaf van een tijdelijke blaashal. Een blaashal bleek de investering waard te zijn: de zaalcapaciteit zou voor HOD bijna het dubbele zijn van vorig seizoen. Alle teams van HOD kunnen daardoor regelmatig trainen en ook de jongste jeugd kan  in de zaal terecht. De blaashal wordt op een veld bij het eigen clubhuis geplaatst, waardoor het verenigingsgevoel ook in de winter blijft bestaan.

De blaashal, de HOD Air Dome, ziet in december 2017 het levenslicht.