Project: TV Smash gaat over op LED-baanverlichting

categorie: Duurzaam

  • Sport Tennis
  • Aanleiding bouw Verduurzamen vereniging
  • Aantal leden circa 500
  • Investeringssom NNB
  • Geleend bedrag NNB
  • Gemeente Borne
  • Website https://www.tvsmash.nl/

Omschrijving

De baanverlichting bij Tennisvereniging SMASH is op drie banen vervangen door ledverlichting. Daarmee versterkt ze haar duurzame karakter. Voordeel is dat daar voortaan ook ’s avonds praktisch bij daglicht gespeeld kan worden, terwijl het energieverbruik van de baanverlichting met zo’n 65% – 70% wordt teruggeschroefd.

SMASH beschikt over 9 buitenbanen die het hele jaar door bespeeld kunnen worden. Om energiekosten te besparen, besloot de tennisclub als eerste vereniging in Borne de baanverlichting te vervangen door moderne, energiezuinige Ledverlichting. Voor het opstellen van een belichtingsplan schakelde de club het gespecialiseerde bedrijf LEDnovate uit Vasse in. Op grond van dit plan kreeg het bedrijf de opdracht de verlichting op de eerste drie van de negen banen te vervangen. Inmiddels is deze vervanging gerealiseerd, mede dankzij de financiële ondersteuning van Rabobank Centraal Twente. In 2016 worden ook de overige banen voorzien van Ledverlichting.

Door deze investering realiseert SMASH meerdere doelen tegelijk. Er wordt een belangrijke stap gezet op de weg naar het verder verduurzamen van de vereniging. De gerealiseerde besparing in het energieverbruik leidt daarnaast tot een forse besparing op de energiekosten. Een eerste berekening laat zien dat de investering in ruim zeven jaar wordt terugverdiend. Subsidiëring en sponsoring schroeft deze termijn nog verder terug. Met een verwachte levensduur van de ledlampen van meer dan 50.000 branduren en een gemiddeld aantal branduren van gemiddeld 425 uren per jaar betekent dit dat de vereniging tot in lengte van jaren plezier van deze investering zal hebben.

Dat plezier betreft trouwens ook het speelcomfort. De lichtopbrengst per m2 ligt ongeveer anderhalf keer zo hoog en benadert die van daglicht. Spelen in de donkere uren wordt daarmee veel aangenamer. Zonder uitzondering reageren de tennissers van SMASH enthousiast op de nieuwe verlichting. “Het licht is veel helderder, mooier, rustiger. Je ziet de bal veel beter. En de lampen verblinden niet!”

Ook op onderstaande foto’s is het verschil tussen de “oude” verlichting (links) en de LED verlichting (rechts) goed te zien.

TV Smash Oude verlichting (gasontlading)      TV Smash LED baan 1 tot 3