25-10-2024

Bezuiniging BOSA kost sportclubs 7.000 euro per jaar

Op de subsidieregeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (BOSA) wordt de komende jaren door het kabinet fors bezuinigd. Volgens SWS zal dit desastreuze gevolgen hebben voor de financiën van sportverenigingen met een eigen accommodatie.

BOSA-regeling

De BOSA-regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties en is mede in het leven geroepen om clubs te compenseren voor het financiële nadeel dat zij hebben nadat de btw-vrijstelling in 2019 is verruimd. Sportorganisaties kunnen via deze regeling subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties, evenals voor de aanschaf van sportmaterialen. Denk hierbij aan investeringen in clubhuizen, sportvelden en andere faciliteiten. Voor 2023 was er een budget van bijna 80 miljoen euro beschikbaar en voor 2024 ruim 113 miljoen euro.

Bezuinigingen

In de komende jaren zal het beschikbare budget echter drastisch worden verlaagd. In onderstaande grafiek is te zien dat het budget voor 2028 en 2029 slechts 20 miljoen euro zal bedragen. Dit is een scherpe daling ten opzichte van de 113 miljoen euro die in 2024 verstrekt is. Los van dit budget kan voor duurzame investeringen subsidie worden aangevraagd via de Dumava regeling. Volgens SWS dekt dit slechts een zeer beperkt deel van de totale investeringsbehoefte voor sportaccommodaties.

Gevolgen voor investeringen

Volgens SWS-directeur Dick Zeegers zijn de gevolgen dramatisch: “Als er in 2024 nog een behoefte is van meer dan 113 miljoen euro, en je stelt vanaf 2028 maar 20 miljoen beschikbaar, dan kan iedereen wel raden dat veel clubs buiten de boot zullen vallen. Clubs zullen noodzakelijke investeringen uitstellen of zelfs afstellen, wat de kwaliteit van de sportvoorzieningen negatief zal beïnvloeden. Veel verenigingen rekenen bovendien jaarlijks in hun begroting op de BOSA-subsidie voor onderhoudskosten of de aanschaf van materialen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van tennis- of golfbanen. Vanaf 2028 zal dit waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn, terwijl de exploitatie van veel clubs nu al onder druk staat.”

Schade voor sportverenigingen

Met een simpele rekensom kan de impact van de bezuinigingen worden berekend voor de sportclubs met een eigen accommodatie. “Volgens berekening van het Mulier Instituut zijn er ongeveer 7.500 verenigingen die (deels) eigenaar zijn van de accommodatie. Een bezuiniging van 53 miljoen euro leidt dan tot een schade die gemiddeld ruim 7.000 euro per sportclub bedraagt. Verenigingen die veel investeren in hun accommodatie zullen uiteraard meer lijden dan clubs met weinig investeringen, maar de gemiddelde impact is aanzienlijk.”, stelt Zeegers. “Let wel, in 10 jaar tijd scheelt dit iedere sportvereniging met een eigen accommodatie 70.000 euro!”

Onbegrijpelijke beslissing

“In mijn ogen is de beslissing om te bezuinigen op deze regeling onbegrijpelijk”, vindt Zeegers. “De BOSA is in 2019 opgezet als compensatie voor de verruiming van de btw-vrijstelling. De regeling werkt voor sportclubs uitstekend. De subsidie is gelet op de btw passend en geeft sportclubs een goede basis om te investeren. Zeker nu sportverenigingen steeds vaker een belangrijke maatschappelijke rol vervullen, is het afbouwen van deze regeling een verkeerde beslissing.”

Deel dit bericht