22-05-2025

Zicht op het geheel: waarom SWS álle verbonden partijen betrekt bij borgstellingen

Wil je als vereniging investeren in je accommodatie? Dan heb je vaak financiering nodig. Zonder borgstelling is dat lastig, want banken zijn terughoudend. SWS helpt door borg te staan – maar alleen als de volledige financiële situatie inzichtelijk is. Dat betekent: ook stichtingen of andere entiteiten die met de vereniging verbonden zijn, worden betrokken bij de aanvraag.

Wat bedoelen we met ‘het geheel’?

Sportverenigingen werken regelmatig met meerdere rechtspersonen. Denk aan een stichting voor accommodatiebeheer, een aparte entiteit voor topsport of een BV voor horeca-inkomsten. Dat is begrijpelijk: het kan overzicht geven of handig zijn voor subsidiestromen. Maar financieel gezien zijn deze onderdelen zelden écht los van de vereniging.
Huren jullie van elkaar? Delen jullie personeel of vrijwilligers? Heeft de ene entiteit een tekort, dan wordt dat vaak opgevangen door de ander. Daarom kijkt SWS naar het geheel. Alleen zo kunnen we een reële inschatting maken van de financiële gezondheid.

Topsportstichting en de gevolgen voor de vereniging

In sporten als voetbal of hockey zien we regelmatig dat een aparte stichting is opgericht voor de topsporttak. Los bestuur, eigen begroting, eigen koers. Maar als het financieel misgaat – bijvoorbeeld door tegenvallende sponsorinkomsten of hoge selectie-uitgaven – komt dat vroeg of laat bij de vereniging terecht.

SWS heeft in het verleden meegemaakt dat topsportstichtingen tekorten veroorzaakten die uiteindelijk de hele vereniging raakten. Daarom stellen wij: als een aanvraag verband houdt met een entiteit als deze, dan moet die ook mee tekenen en financieel inzicht geven. Niet om extra barrières op te werpen, maar om verantwoord borg te kunnen staan.

Een concreet voorbeeld: de blaashal

Een vereniging wil in de winter een blaashal plaatsen en richt hiervoor een aparte stichting op. De stichting vraagt de lening aan, maar de vereniging blijft formeel buiten beeld. Als de exploitatie van de hal tegenvalt – denk aan minder verhuur dan verwacht – dan kan de stichting in de problemen komen. SWS draait dan op voor de borg, terwijl de vereniging ‘gewoon’ doorgaat.
Dat is geen houdbare situatie. Daarom eisen wij dat ook de vereniging verantwoordelijkheid draagt in dit soort aanvragen. Duidelijkheid vooraf voorkomt problemen achteraf.

Juridisch los, feitelijk verweven

De adviseurs van SWS horen regelmatig bestuurders zeggen: “Die stichting staat los van de vereniging” of “Wij hebben geen zeggenschap over wat daar gebeurt.” Juridisch klopt dat op papier. Maar in de praktijk is de verwevenheid groot. Vrijwilligers zijn vaak dezelfde mensen, sponsorcontacten overlappen, en soms is zelfs het bestuur grotendeels via de vereniging samengesteld.
Als zo’n stichting in zwaar weer komt, kijkt de buitenwereld – leden, ouders, gemeente – naar de vereniging. Bestuurlijk en praktisch ontstaat er altijd druk om in te grijpen.
Daarom zegt SWS: wie financieel en functioneel met elkaar verbonden is, moet ook samen verantwoordelijkheid dragen. Niet uit wantrouwen, maar om risico’s beheersbaar te houden – voor jullie én voor ons.

Deel dit bericht