Project: Zeilvereniging `De Waolenwiert´ koopt ´eigen terrein´

categorie: Overige sporten

  • Sport Watersport
  • Aanleiding bouw Verhuurder biedt vereniging mogelijkheid tot aankoop terrein
  • Aantal leden circa 155 leden
  • Investeringssom 250.000 euro
  • Geleend bedrag 160.000 euro
  • Gemeente Eijsden Margraten
  • Website https://www.waolenwiert.nl/

Omschrijving

De Zeilvereniging “De Waolenwiert” bestaat sinds 1990 en is de meest zuidelijke gelegen zeilvereniging in Nederland. De stek is idyllisch gelegen aan het Grindgat (100 hectare), tussen Eijsden en Maastricht in natuurgebied.  De vereniging beschikt daar over een botenterrein met daarop een clubhuis; Het Grindgat staat in open verbinding met de Maas.

De zeilvereniging faciliteert het zeilen met zwaardboten en catamarans. Momenteel telt de vereniging 145 leden, die gedeeltelijk afkomstig zijn uit Eijsden, het merendeel komt echter uit Maastricht en overig Zuid Limburg. Daarnaast zijn er ook Belgen en Duitsers lid van de vereniging. Dankzij een stimuleringssubsidie van de Provincie Limburg hebben we een helling voor de reddingsboot kunnen aanleggen en enkele SUPs en Opti’s kunnen aanschaffen. De vereniging beschikt over twee kleine steigers voor het op- en aftuigen van de boten. Boten dienen na het zeilen aan land gestald te worden.

Het terrein is vanaf de oprichting gehuurd. In de afgelopen jaren is er geld apart gelegd voor een mogelijke koop in 2014, die toen niet is doorgegaan. Door de lage rentestand en het aanbod van de verhuurder om te verkopen werd koop weer een interessante optie. Het bedrag aan aflossing en rente is ongeveer gelijk aan de huur van het terrein. De aanschaf is bekostigd met een bancaire hypotheek, een achtergestelde leden lening en eigen bijdrage van de vereniging. Door de aankoop van het terrein wordt het gebruik ervan op lange termijn gegarandeerd. Zo gauw de lening is afbetaald worden de lasten een stuk lager.