01-12-2021

Online tool moet Sportclubs helpen verduurzamen

In de afgelopen jaren hebben veel sportclubs energiebesparende en energieopwekkende maatregelen genomen. Zo zijn er bij veel clubs zonnepanelen geïnstalleerd, is er LED-verlichting aangeschaft of zijn er clubhuizen en kleedkamers geïsoleerd. Om clubs die deze ‘slag’ nog niet hebben gemaakt te helpen is er de online tool ‘Sport NL Groen’ ontwikkeld.

Circulaire sportsector in 2050

In 2050 zijn alle sportaccommodaties CO2-arm, worden alle sportvelden duurzaam beheerd en is de sportsector circulair. Dat staat in de Routekaart Verduurzaming Sport, een initiatief van NOC*NSF, het Kenniscentrum Sport & Bewegen, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Om deze doelstellingen te realiseren, is in samenwerking met CFP Green Buildings op 10 november 2021 de duurzaamheidstool Sport NL Groen gelanceerd.
De gezamenlijke missie is om in 2030 in de sportsector een CO2-reductie van 49 procent te realiseren ten opzichte van 1990. Het verduurzamen van 10.000 sportaccommodaties, die door zo’n 22.000 sportclubs en sportondernemers worden gebruikt, biedt veel kansen om de Nederlandse sportsector toekomstbestendig te maken.
Voorheen konden sportclubs gebruik maken van begeleidingstrajecten om te verduurzamen. Inmiddels hebben al 1.750 sportclubs hun sportaccommodatie verduurzaamd. Sport NL Groen is een vervolg hierop, zodat nog meer clubs de mogelijkheid tot het verduurzamen van de accommodatie kunnen benutten.

Sport NL Groen

NL Groen is een onafhankelijke, online tool waar alle aspecten van verduurzaming samenkomen. Alle sportclubs, maar ook gemeenten krijgen gratis advies van energiecoaches over hoe ze hun sportaccommodaties kunnen verduurzamen. Het invoeren van de naam van de sportvereniging is een eenvoudige eerste stap om direct al een passende indicatie van de mogelijkheden te ontvangen inclusief de financiële gevolgen.
Behalve duurzaamheidsadvies, kunnen sportclubs informatie krijgen over landelijke en regionale subsidies en financieringsmogelijkheden. Clubs kunnen vervolgens zelf kiezen hoe ze willen verduurzamen en met welke partijen.

 

Deel dit bericht